Od grudnia 2020 roku odbywają się online serie wykładów i warsztatów pt. „Virtual Summer School 2020”, w których uczestniczą 4 uczelnie z różnych państw.
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Institut Teknologi Bandung w Indonezji, Musashino Art University w Japonii i National University of Malaysia. Naszą uczelnię, a zarazem Polskę reprezentują 3 grupy studenckie oraz 4 wykładowców: dr Teija Gumilar, dr Szymon Saliński, mgr Sara Betkier i mgr Anita Szymankiewicz z Katedry Wzornictwa Wydziału Inżynierii Mechanicznej.
Tematem warsztatów są tradycyjne słodycze w danym Państwie - „Sweets Culture - Food Festival in specific place in each country”. Zadaniem każdej grupy było opracowanie koncepcji podawania i „zaprojektowania” słodkich potraw z uwzględnieniem możliwości sprzedawania ich w innym kraju na otwartym rynku, w sklepie, markecie, u lokalnego sprzedawcy ulicznego lub w kawiarni. Projektowane były całe stoiska, ich wnętrza i wyposażenie oraz opakowania wraz z całą sferą komunikacji wizualnej.
26 stycznia odbędzie się wirtualna wystawa, na której zostaną zaprezentowane projekty i wizualizacje, które powstały podczas „Virtual Summer School 2020”.
{gallery}aktualnosci/aktualnosci_2021/warsztatyonline{/gallery}